Suomalaiset ovat ahkeria mökkeilijöitä ja kesämökkejä löytyikin viime vuoden tilastojen mukaan Suomesta jopa 501 600 kappaletta. Suosituin mökkikunta oli Mikkeli, jossa oli viime vuonna yhteensä 10 349 mökkiä. Maakunnista mökkirikkain oli Varsinais-Suomi, jossa kesämökkejä oli 49 400. Vähiten kesämökkejä löytyi Keski-Pohjanmaalta sekä Ahvenanmaalta. Kaiken kaikkiaan lähes 793 000 suomalaista kuuluu kesämökin omistavaan asuntokuntaan.

Kesämökkien historia Suomessa

rauma 1Suomessa kesämökkejä on rakennettu ahkerimmin 1980-luvulla, jonka jälkeen kasvu jatkui vielä 1990-luvullakin kiivaasti. Tämän jälkeen kesämökkien rakentamisvauhti on hiipunut tasaisesti. 1990-luvun alussa kesämökkejä rakentui vielä noin 8000 kappaletta vuodessa, mutta nykyään mökkejä valmistuu noin puolet tästä määrästä, hieman reilut 4000 kappaletta. Mökkien koko vaihtelee, mutta nykyään kesämökit rakennetaan suuremmiksi, kuin aikaisemmin. Kesämökkien keskimääräinen pinta-ala on nykyään 48 neliötä ja mediaani 40 neliötä.

Nykyään trendikkäimmät ja halutuimmat paikat kesämökille löytyvät Varsinais-Suomesta ja Lapista. Mökkien sijainniksi suositaan paikkakuntaa, joka on lähellä omaa asuinpaikkaa. Kaikkiaan 65 % mökinomistajista omisti mökin lähellä asuinkuntaansa ja jopa yli 90 % Ahvenanmaan, Lapin ja Pohjois-Karjalan mökinomistajista omistaa mökin omasta asuinmaakunnastaan. Matka kodin ja kesämökin välillä on keskimäärin noin 90 kilometriä. Pisin mökkimatka on uusmaalaisilla, joiden keskiverto mökkimatka on noin kolminkertainen verrattuna muun maan mediaaniin. Luvut perustuvat Tilastokeskuksen tietoihin.

Mummonmökeistä laadukkaisiin vapaa-ajan asuntoihin

Kesämökeiltä ei enää oleteta mummonmökkimäisyyttä, vaan uudet mökinomistajat haluavat itselleen laadukkaan vapaa-ajan asunnon. Suomessa olevien 500 000 kesämökin lisäksi on arvioitu olevan noin 100 000 asuinrakennusta, jotka on muutettu vapaa-ajan asunnoiksi. Nuorempi sukupolvi kaipaa hyvin varusteltuja loma-asuntoja, jotka sijaitsevat hyvien palveluiden äärellä. Toki autenttisille mummonmökeille on myös oma ostajakuntansa, mutta yleensä kyseessä on vanhempi sukupolvi. Kesämökkien omistajista noin 60 prosenttia onkin yli 60-vuotiaita ja alle 40-vuotiaita kesämökkien omistajia on vain seitsemän prosenttia.

Vapaa-ajan asunnoilta vaaditaan hyvien palvelujen läheisyyden lisäksi vesistöjen läheisyyttä ja asunnon korkeaa varustetasoa. Vaatimusten noustessa mökkeilyn suosio kasvaa silti jatkuvasti. Moni haluaa viettää osan vuodesta mökillä, minkä vuoksi jo kolmannes mökeistä soveltuu asumiseen ympäri vuoden. Vapaa-ajan asunnolta kaivataan toimivaa sähköä, juoksevaa vettä ja kunnollista viemäriä. Tällaisia asioita ei kesämökeillä ennen ajateltu tarvitsevan.

Mikä kesämökeissä houkuttaa?

Suomalaiset ovat ahkeraa mökkikansaa, vaikka asumme suurimmaksi osaksi muutenkin väljästi lähellä luontoa. Lukuun ottamatta kaupunkien keskustoja, suomalaisilla on mukavasti omaa tilaa verrattuna useisiin muihin maihin. Mikä meitä sitten kesämökkeilyssä viehättää?

Suomalaiset ovat luonnonläheisiä ihmisiä, jotka kaipaavat luonnon äärelle rentoutumaan kiireisien työviikkojen jälkeen. Monet tutkimukset osoittavatkin luonnolla olevan rauhoittava ja palauttava vaikutus, joten hyvinvoinnin kannalta kesämökkeily on oivallinen vaihtoehto. Mökillä rauhoitutaan ja rentoudutaan ja palaudutaan stressaavasta arjesta. Mökkeily tarjoaa mukavaa vastapainoa arjen rutiineille. Tämän vuoksi vapaa-ajan asunnolta monesti toivotaankin erilaisia elementtejä, kuin kodilta. Tällaisia elementtejä voivat olla esimerkiksi sisustus, mökkivaatteet, mökin varustelu sekä luonnon läheisyys. Monesti vapaa-ajan asunnolla ei esimerkiksi ole televisiota, koska halutaan keskittyä muihin asioihin.

Mökkeilyn ajatellaan vievän lähemmäs perusasioita, kuten erilaisia pihatöitä ja nikkarointia. Tällaisia asioita ei monesti tule kaupunkikodissa tehtyä, vaan vapaa-ajallakin istutaan monesti ruudun ääressä. Kaupunkilaisväestö haluaa päästä pois ruutujen äärestä erilaisiin puuhasteluihin. Vaikka useasti vapaa-ajan asunnoilla on jo sähköt ja hyvät nettiyhteydet, monesti tietokoneella tai television ääressä vietettyä aikaa pyritään mökkeilyn ajaksi vähentämään.

Vaikka niin kutsuttuja ”ökymökkejä” tuleekin myyntiin Suomessa harvoin, on myös sellaisia tarjolla aika ajoin. Ympäri Suomea sijaitsevia luksusmökkejä yhdistävät usein peruspalvelut: sähkö, juokseva vesi, sisävessat, internetyhteys sekä kaikki ylelliseen vapaa-ajan asumiseen tarvittavat välineet poreammetta unohtamatta. Toki ylellisyys saattaa useiden mielestä viedä pohjan siltä, minkä vuoksi yleisesti mökkeillään. Useimmat lähtevät yhä mökille arkea pakoon, hellittämään stressiä luonnon helmassa.