FC RaumanVuonna 1996 perustettu raumalainen jalkapalloseura syntyi tavoitteenaan luoda uudenlainen seura, joka palvelisi raumalaista jalkapallourheilua sekä saisi mukaan uusia lajin harrastajia. Seuran perustamisessa olivat mukana NMKY (Rauman Nuorten Miesten Kristillinen Yhdistys), Rauman Kisa-Veljet sekä Uotilan Työväen Urheilijat. Kyseiset urheiluseurat joutuivat kuitenkin luopumaan omista toiminnoistaan, kun he päätyivät perustamaan FC Rauman, että lajille löytyisi kaupungista uutta nostetta. Kankean alun jälkeen seura on kuitenkin hyvässä nousussa koko ajan kehittyen.

FC Rauman edustusjoukkueen nousukausi

FC Rauman edustusjoukkue on aloittanut toimintansa kaudella 2008–2009. Tuolloin edustusjoukkue koostui lähinnä OKL:n opiskelijoista, joiden tavoitteena oli päästä nelosesta kolmoseen pelaamaan. Kaudella 2009–2010 joukkue oli varautunut pelaamaan nelosessa, mutta heille tarjoutuikin jo ennen kauden alkua mahdollisuus pelata kolmosessa PoPa2:n luopuessa sarjapaikastaan. Kaudella 2010–2011 joukkueen vaihtuvuus oli pientä ja joukkue jatkoi nousukulkuaan. Joukkueen vetovastuun otti itselleen Sami Laine. Kaudella 2011–2012 sama suunta jatkui ja joukkue kehittyi entisestään.

Kaudelle 2012–2013 joukkue lähti jo luottavaisemmin mielin. Tuolloin joukkueen tavoitteena oli pääsy Futsal-Liigaan ja joukkue pysyikin sarjan kärkituntumassa kauden alusta saakka. Valitettavasti joukkueen valmentaja vaihtui kesken kauden, mikä oli omiaan aiheuttamaan vastarintaa joukkueen menestyksekkäästi alkaneelle kaudelle.

Sami Laine väistyi uuden valmentajan Niila Asunmaan tieltä ja valmentajan vaihdoksesta huolimatta joukkueen peli rullasi hyvin läpi kauden. FC Rauma ylsikin tuolla kaudella tavoitteisiinsa ja sitä juhlittiinkin kaupungissa railakkaasti, sillä kyseessä oli joukkueen neljäs nousu viiden vuoden aikana. Myös unelmat Futsal-Liigasta kävivät toteen.

Jalkapalloseuran tulevaisuus

Tänä vuonna Raumalla allekirjoitettiin sopimus, jolla Satakunnan jalkapallopiiri yhdistettiin Suomen Palloliiton Länsi-Suomen piiri ry:hyn, jonka kotipaikkana on Turku. Allekirjoittamassa olivat niin FC Rauma, Pallo-Iirot, kuin Euran Pallotkin, jotka ovat kaikki Rauman seudun seuroja. Toiminta jatkuu normaalisti vielä tämän vuoden loppuun saakka ja virallisesti uusi piiri aloittaa toimintansa ensivuoden alussa. Uuden piirin puheenjohtajaksi valittiin turkulainen Ari Murtonen ja varapuheenjohtajaksi nykyisen Satakunnan piirin puheenjohtaja Petri Salminen.

Rauman edustusjoukkue on pelannut meneillään olevalla kaudella Futsal Ykkösessä. Valitettavasti kausi ei ole sujunut odotetun mukaisesti ja joukkue onkin ollut tappioputkessa viime talven jälkeen. Tällä kertaa joukkue ei päässyt Liigaan saakka. Tappioputkea helpottaa mukava voitto Satakunnan Piiri Cupin mestaruudesta. Ensi kaudella joukkue tähtää jälleen Liigaan.

Harrasteita perheen pienempiä unohtamatta

Jalkapalloa Raumalla pelataan jatkossakin Äijänsuon jalkapallohallissa, jossa harjoittelevat myös useiden muiden lajien joukkueet. Äijänsuolla voi harjoitella muun muassa jääkiekkoa ja halli onkin Rauman Lukon kotiareena. Lisäksi hallissa harjoitetaan muun muassa taitoluistelua ja kaukalopalloa. Seuraan voi liittyä jo lapsena, sillä jo 5-12 -vuotiaille lapsille järjestetään jalkapallo-opetusta. Harrastetoimintaa tuetaan myös esimerkiksi Perhefutis-kerholla, joka on tarkoitettu perheen pienimmille lapsille ja heidän perheilleen. Kaikenikäiset voivat harjoitella jalkapalloa Raumalla, minkä jälkeen voi edetä juniorijoukkueen kautta aikuisten miesten ja naisten joukkueisiin pelaamaan. FC Raumalla on myös edustusjoukkue, niin naisille, kuin miehillekin.

Seura järjestää säännöllisesti erilaisia tapahtumia, kuten kesäisin Hippo-Futiskoulua, jonka tarkoituksena on saattaa jalkapalloharrastus tutuksi lapsille. Hippo-Futiskouluun ei tarvita aikaisempaa kokemusta jalkapallosta vaan pelaajat jaetaan iän ja tason mukaan ryhmiin. Futiskoululla tuetaan lasten uskallusta osallistua jatkossa FC-Rauman ikäkausijoukkueisiin.

Hippo-Futiskoulun lisäksi tarjolla on Kunnon Futiskerho, jossa ei harjoitella vielä jalkapallovarustein vaan kerhossa riittää liikuntaan soveltuvat vaatteet ja kengät. Kerho on hyvä sellaisille lapsille, jotka eivät ole vielä varmoja, mitä he haluaisivat harrastaa. Kerhossa leikitään ja liikutaan ja tarjotaan lapsille pehmeä lasku jalkapallon maailmaan. Kerhoa ohjaavat FC Rauman juniorivalmentajat, pelinohjaajakurssin käyneet juniorit sekä edustusjoukkueen pelaajat.