Lukko rauma hockeyRauman Lukko on vuonna 1936 perustettu jääkiekkojoukkue, joka pelaa SM-sarjassa eli pääsarjassa. Suomen mestaruuden Rauman Lukko on voittanut vuonna 1963 ja hopeasijoille joukkue on yltänyt vuosina 1961, 1966 ja 1988. Pronssimitalin joukkue on saanut vuosina 1965, 1969, 1994 ja 1996. Suomen Cupin Rauman Lukko voitti vuosina 1964 ja 1969.

Jääkiekkoharrastuksen alku

Rauman Lukko on perustettu vuonna 1936, mutta sen historia ulottuu vielä kauemmas. 1920-luvulla perustettiin Raumalla Talolan Sisu, joka oli pienen työyhteisön kortteliseura. Se perustettiin, jotta nuoret voisivat harrastaa yhdessä. Talolan Sisun aikana pelattiin jäähockeyta, eli nykyisellään tunnetun jääkiekon esimuotoa.

Jäähockey poikkeaa tuntemastamme jääkiekosta monin tavoin, sillä sitä pelattiin ulkojäillä, matalalaitaisissa aitauksissa. Ottelijat luistelivat tukkiluistimilla ja pelasivat katajasta tai kuusesta askarrelluilla mailoilla. Myös säännöt olivat hyvin erilaiset. Joukkueiden koot olivat huomattavasti pienemmät ja joukkueilla sai olla vain kaksi vaihtopelaajaa kutakin ottelua kohden. Myös turvavarusteet olivat huomattavasti heppoisempaa tavaraa kuin nykyään, sillä suojuksia tehtiin muun muassa sanomalehdistä. Rauman ensimmäinen jääkiekkojoukkue oli nimeltään Rauma Woodin lukko. Talolan Sisun jäsenet liittyivät Rauma Woodin Lukon jäseneksi.

Joukkueen menestyksekkäimmät vuodet

Jääkiekkojoukkueen huippuvuosia elettiin 1960-luvulla, jolta myös joukkueen ainut Suomen mestaruus on peräisin. Myös kausi 2009–2010 oli erittäin suosiollinen joukkueelle, sillä Rauman Lukko voitti 14 ottelua putkeen saavuttaen SM-liigan voittoennätyksen. Tuon ennätyksen on sittemmin rikkonut Kärpät kaudella 2013–2014. Vaikka menestysputki ei jatkunutkaan loppuun asti, tuli joukkue runkosarjassa kolmanneksi.

Seuraavana vuonna Rauman Lukon menestys jatkui. Joukkue tuli runkosarjassa neljänneksi, mutta hävisi pudotuspeleissä KaIPalle. Vaikka Lukko hävisi kaksi enimmäistä ottelua, voitti se kolmannen kohtaamisen Raumalla ja neljännen Kuopiossa. Viides kohtaaminen muistetaan pelin useista jäähyistä, sillä niitä jaettiin yhteensä yli 200 minuutin edestä. Seuraavan ottelun voitti jälleen KaIPa, mutta viimeisen kohtaamisen voitti Lukko edeten näin mitalikilpailuun. Semifinaaleissa Lukko pelasi HIFK:ä vastaan, jolle joukkue hävisi ja päätyi pelaamaan pronssimetallista. Jyp hävisi Rauman Lukolle ja näin ollen joukkue voitti tuona kautena pronssia.

Kausi 2011–2012 oli Lukolle vaikea ja joukkue tuli runkosarjassa yhdeksänneksi. Samalla tavalla jatkui seuraava kausi 2012–2013, jolloin joukkue sijoittui runkosarjassa kymmenenneksi. Seuraavalla kaudella tilanne jälleen koheni, kun joukkue sijoittui runkosarjassa neljänneksi. Kaudella 2014–2015 menestys vain parani, kun joukkue pääsi kolmannelle sijalle runkosarjassa. Viimeisin kausi oli Rauman Lukolle hankala, sillä joukkuetta ovat piinanneet useat loukkaantumiset. Kaikesta huolimatta Lukko pelasi itsensä runkosarjan kuudennelle sijalle.

Joukkueen nykytilanne

Uusimpien tietojen mukaan, Rauman Lukko on vaihtamassa kapteenia. Viime kauden kapteeni oli Ilkka Mikkola, jota ensikauden kapteeniksi valittu Janne Niskala on tuurannut Mikkolan loukkaantumisen aikana. Tulevana perjantaina uusi kapteeni pääsee töihin, kun Champions Hockey Leaguen alkusarja käynnistyy myös Rauman Lukon osalta joukkueen kohdatessa D-lohkon ykkösen, Zurich Lionsin. Lukon lisäksi samana päivänä pelaa myös kolme muuta suomalaisjoukkuetta; HIFK, TPS sekä Kärpät.

Elokuun alussa pelatussa pitsiturnauksessa on jo saatu esimakua siitä, millaista peliä Lukolta tullaan näkemään ensikauden liigassa. Lehdistö on kutsunut Lukon peliä entistä aktiivisemmaksi, fyysisemmäksi ja vauhdikkaammaksi. Vaikka pitsiturnaus päättyikin Lukon tappioon, valmentaja ja pelaajat lähtevät hyvillä mielin kohti uusia kisoja. Harjoituspeleissä on painotettu pelinopeutta ja yhteisharjoitukset ovat olleet vaativia.

Liigakausi 2016–2017 alkaa Lukon joukkueen osalta kotikentällä Raumalla. Avausviikonloppuna nähdään kaksi seitsemän ottelun iltaa, jolloin nykyinen Suomen mestari ottelee Ässiä vastaan, HIFK kohtaa Lukon Raumalla ja TPS kohtaa Kärpät Turussa. Lauantaina Jukurit kohtaa ensimmäisessä liigaottelussaan Vaasan Sportin.