Raumalla tapahtuu pääasiassa kesäisin, kuten muissakin Suomen paikkakunnissa. Talvisin Raumalla järjestetään jonkin verran ulkoilmatapahtumia, mutta pääasiassa tapahtumia on esimerkiksi museoissa ja teattereissa.

Taidetta Raumalla

Museonäyttelyissä tapahtuu Raumalla jatkuvasti. Rauman taidemuseossa voi käydä katsomassa tällä hetkellä muun muassa Rauma Biennale Balticum -näyttelyä, jossa pääosassa on haavoittuvuus. Tarkoituksena on tarkastella olemassaolon haurauden erilaisia näkökulmia taideteosten kautta. Haavoittuvuuden käsitteen kautta mietitään ihmisenä olemisen peruskysymyksiä ja sitä, mistä todellisuutemme muotoutuu. Tämän lisäksi tarjolla on Rauman taidegraafikoiden 40-vuotisjuhlanäyttely.

rauma museumRauman museo kunnioittaa paikkakunnan perinteitä tarjoamalla erilaisia pitsinnypläykseen liittyviä näyttelyitä. Museon tämän hetkinen näyttelytarjonta koostuu mestarinyplääjä Johanna Sabina Lundströmin näyttelystä sekä pitsitaiteilija Eija Kaitalan töistä. Tarjolla on myös pitsejä puolesta Langoilla kuvailtu Bobowa -näyttelyssä. Lisäksi museossa pääsee ihastelemaan Arkea, juhlaa ja salaisuuksia -näyttelyä, joka on Rauman museon 125 -vuotisnäyttely. Rauman museo sijaitsee Vanhalla Raatihuoneella, joka täyttää 240 vuotta.

Edellä mainittujen lisäksi Raumalla pääsee ympäri vuoden nauttimaan näyttelyistä muun muassa Teresia ja Rafael Lönnströmin kotimuseoon, Kylmäpihlajan majakan näyttelytilaan, Nokian Taidetorppaan, Pyhän Ristin kirkkoon, Sepän taloon sekä Raumarsiin. Taiteen ystäville siis löytyy Raumalta tekemistä ympäri vuoden.

Mikäli teatteri on enemmän omaan makuun, kannattaa suunnata Rauman kaupunginteatteriin. Ympäri vuoden tarjolla oleva näytelmät vaihtuvat vuoden mittaan, ja ohjelmistossa on muun muassa draamaa, komediaa ja romantiikkaa hyvää musiikkia unohtamatta. Kesäisin Raumalla toimii myös useampi kesäteatteri, jotka tarjoavat vaihtelevia ohjelmistoja kesän ajan.

Tapahtumien Rauma

Kesän tapahtumien ollessa ohi, syksyllä kaupungin tapahtumat alkavat rauhoittua. Tämän hetken tulevassa ohjelmistossa on tarjolla muun muassa Nurmes Trail 2016 -tapahtuma, joka on Nurmer-Aikonmaan saaressa järjestettävä polkujuoksutapahtuma. Kauniista maisemista nauttiville tapahtuma on varmasti mieleinen, sillä osa tapahtuman reitistä kulkee Selkämeren kansallispuiston alueella.

Myöskään markkinatapahtumista ei ole Raumalla puutetta, sillä torielämä on kaupungissa vilkasta. Viime aikoina kaupungissa on järjestetty muun muassa lähiruokamarkkinat, pitsiviikon iltatorit, sunnuntaikirppiksiä sekä lauantaisin järjestettäviä yhdistystoreja. Tulossa ovat myös Rauman Silakkamarkkinat, jotka keräävät vuosittain noin 20 000 kävijää.

Rauman päätapahtuma Raumanmeren juhannus järjestettiin jälleen tänä kesänä. Tapahtuma on ollut muutaman vuoden mittaisella tauolla, mutta tapahtuma menestyi jälleen niin hyvin, että järjestäjät ovat ilmoittaneet sen olevan kesätapahtumatarjonnassa myös ensikesänä. RMJ myytiin tänäkin vuonna loppuun, vaikkakin se järjestettiin huomattavasti pienemmässä skaalassa, kuin kultavuosinaan. Tämä kuitenkin oli järjestäjien tarkoituskin. Tapahtuma houkutteli Raumalle ihmisiä ympäri Suomea kuuntelemaan uniikkia artistitarjontaa.

Viikon pituinen Rauma-päivä

RMJ:n ohella päätapahtumia Raumalla on muun muassa Rauma-päivä, joka järjestetään keväisin huhtikuussa. Rauma-päivä on nimestään huolimatta viikon mittainen tapahtuma, jolloin kaupungin asukkaille järjestetään monipuolista ohjelmaa ikään katsomatta. Viime keväänä tarjolla oli esimerkiksi useita soittoesityksiä ja näyttelyitä, sekä koko perheen yhteisiä toritapahtumia. Myös monet opistot järjestivät avoimet ovet. Suurin osa tapahtumista on ilmaisia.

Yksi vuoden odotetuin tapahtuma on Pitsiviikko, joka järjestetään Raumalla joka kesä. Tapahtuma-alueena on niin Rauman keskusta, kuin Vanha Rauma ja Kanalinranta. Tapahtuman aikaan on tarjolla ilmaiskonsertteja, taidenäyttelyitä ja erilaisia kulttuuritapahtumia. Ohjelmaan kuuluu toki myös pitsinnypläystä ja pitsiin liittyviä näyttelyitä, kuten pitsimuotinäytös. Tapahtuman odotetuin osuus on kuitenkin Mustan pitsin yö, jolloin kaupunkilaiset pukeutuvat pitsiin.

Lisää löylyä!

Elokuussa järjestetään perinteikäs Lapin Löylypäivät, joka on järjestetty ensimmäisen kerran kesällä 1979. Tapahtuma on suunnattu kaikenikäisille, ja sitä vietetään nimensä mukaisesti Rauman Lapissa. Tapahtumaa järjestävät Rauman kaupungin kulttuuripalvelut. Tapahtumassa on tarjolla livemusiikkia, markkinahumua sekä hyvää ruokaa. Lapin Löylypäivien aikaan Lapin kylä täyttyy erilaisista tapahtumista, esimerkiksi kirpputoreista, kahviloista ja näyttelyistä. Myös urheilun ystäville on ohjelmaa, sillä tarjolla on muun muassa yrityssuunnistusta, lentiskarnevaalia ja jalkapalloturnausta.