Raumanmeren juhannus eli RMJ on Rauman Otanlahdessa järjestettävä elektronisen tanssimusiikin festivaali. Festivaalin perusti vuonna 1999 Riku Räisänen ja festivaalin suosio alkoi kasvaa vuosi vuodelta. Suurin kävijämäärä festivaaleilla oli vuonna 2005, kun tapahtumassa vieraili noin 99 000 kävijää.

Festivaalin nopea matka huipulta alas

Riku Räisänen alkoi miettiä omanlaisen tapahtuman järjestämistä jo nuorena. Hän oli vasta juuri ja juuri täysi-ikäinen, kun hän jo järjesti Raumalla teknobileitä tehdashalleissa kyllästyttyään kaupungin tarjontaan. Räisäselle tärkeää oli saada aikaan jotain erilaista ja pikkuhiljaa syntyi ajatus Raumanmeren juhannuksesta. Festivaalista, joka tarjoaisi jotain täysin erilaista, kuin muut festivaalit. Räisäsen ajatus oli perustaa festivaali aikuisille, minkä vuoksi tapahtuma onkin tarkoitettu vain täysi-ikäisille.

rauma museumKun RMJ:n omistaja vaihtui vuonna 2007 SK Festivals Oy:ksi, tapahtuma joutui ikävään tappiokierteeseen. Kyseisenä vuonna tapahtumassa menehtyi kolme ihmistä ja festivaali sai kaiken kaikkiaan ylleen huonon maineen poliisille tulleiden lukemattomien tehtävänantojen vuoksi. Seuraavana vuonna SK Entertainment Group luopui pääomistajuudestaan ja tapahtuman johtoon nousi jälleen Riku Räisänen. Vuoden 2008 festivaali järjestettiin Porissa ja sen nimeksi lyhennettiin RMJ. Seuraavana vuonna festivaali järjestettiin nimellä RMJ Party Camp. Kyseisenä vuonna tapahtumassa vieraili ennätyksellisen vähän ihmisiä. Tapahtuma järjestettiin vielä pienimuotoisempana Raumalla vuonna 2010 ja 2011 Toni Järvisen järjestämänä nimellä Rauman Unajan juhannus, joka ei muistuttanut enää lainkaan ensimmäisiä Raumanmeren juhannus -festivaaleja, vaan kyse oli paljon pienemmästä tapahtumasta.

Festivaalin paluu Otaniemeen  

Viime vuonna festivaalia kaivanneet saivat hyviä uutisia, kun Raumanmeren juhannuksen kerrottiin palaavan takaisin Suomen festivaalivalikoimaan. Tänä kesänä festivaalin taustalla oli RL Concerts Oy, joka järjestää myös Helsingin Weekend Festivalin. Festivaalin oheispalveluissa oli mukana vaikuttamassa myös Riku Räisänen, joka nykyään omistaa Raumalla muun muassa lomakeskuksen, ravintolan, elokuvateatterin ja viihdepuiston. Vuoden 2016 festivaaleilla nähtiin pääesiintyjänä David Guetta sekä Jason Derulo. Muita kovan luokan kansainvälisiä esiintyjiä olivat muun muassa Lost Frequencies ja Knife Party. Kotimaisista artisteista paikalla oli tämän hetken kuumimmat artistit, kuten Elastinen, Mikael Gabriel, Maija Vilkkumaa, Teflon Brothers, Antti Tuisku ja Apulanta. Yhteensä festivaalilla esiintyi yli 60 kotimaista ja ulkomaista artistia.

Täysin uudistunut festivaali

RMJ onnistui paluussaan todella hyvin, sillä kävijämäärä tapahtumassa oli noin 30 000 henkilöä. Tapahtuma pidettiin huomattavasti alkuperäistä tapahtumaa pienempänä, mutta kävijämäärä tavoitti hyvin järjestäjiensä odotukset eikä tänä vuonna mukaan olisi enempää mahtunutkaan. Tapahtuma järjestettiin edelleen vain täysi-ikäisille ja se sujui ilman järjestyshäiriöitä tai muita ongelmia.

Uutta paluun tehneessä festivaalissa oli esimerkiksi se, että lavat oli siirretty rannalta urheilukentälle. Rannalla pääsi kuitenkin tunnelmoimaan 90-lukua, sillä siellä sijaitsevalla Back to the Future -lavalla soittivat vuosikymmeneltä tutut artistit, kuten Klamydia, Cascada, Dingo ja Crazy Town.

RMJ tavoittaa nyt kaikenikäiset aikuiset

Uudistunut festivaali suunniteltiin nyt kaikenikäisille aikuisille – niin sellaisille, jotka juhlivat Raumanmeren juhannuksessa jo lähes kymmenen vuotta sitten sekä niille, jotka ovat vielä festivaalin kulta-aikoihin olleet alaikäisiä ja joutuneet tyytymään tarinoihin pienellä paikkakunnalla järjestettävästä suurtapahtumasta. Julkisuudessa järjestäjät ovat kertoneet saaneensa erittäin hyvää palautetta tapahtuman järjestelyistä ja toteutuksesta. Myös festivaalin oheisjärjestelyt olivat hyvin järjestetyt, sillä tarjolla oli muun muassa pikkumökkejä sähköillä varustettuna sekä valmiiksi pystytetty telttakylä niille, jotka eivät oman teltan pystyttämisestä ole innostuneet.

2010-luvun elektroninen musiikki yhdistettynä 90-luvun hitteihin sekä kymmenen vuoden takaisiin rokkibändeihin varmisti sen, että valikoimaa olisi tarpeeksi monipuoliselle asiakaskunnalle. Varmasti monet jo aikaisemmin festivaaleilla vierailleet olivat myös tulleet katsomaan, onko meininki tapahtumassa yhä samanlaista ja uudet festivaalivieraat tulivat katsomaan, pitävätkö tarinat tapahtumasta paikkaansa. Legendaarinen festivaali onnistui siis pitämään pintansa uusien tapahtumien joukossa jopa niin hyvin, että lähitulevaisuudessa käydään vakavaa keskustelua tapahtuman järjestämisestä myös ensikesänä.